2015. április 27., hétfő

Egy marék küsz

A domolykó tilalom kezdetével a pergetve fogható halak lecsökkentek a csukára és a harcsára.
Csak kimondottan kizárólag erre a két halra pergetni nem szoktam, én ha pergetek akkor mindenes wobblerekkel szoktam dobálni, jön ami jön rá alapon. De mivel nem akartam a balinokat, sügereket, domolykókat nagyon zaklatni, ezért inkább a legyes botot vettem kézbe, keszegek és egyéb békés halak voltak a célpontjaim.
Első egy-két alkalommal semmit sem fogtam, aztán az egyik nap kötöttem pár darab pheasant tail nimfát, hátha ilyesmi kell nekik. Nem sikerültek valami szépre de a halaknak legalább tetszett.


Egyből sikerült halat fogni, igaz csak egy marék küszt de saját léggyel, és a dobásgyakorlás is sokkal könnyebben ment így élesben. Sokkal jobb mintha a füvön dobálnám a semmit, így rá vagyok kényszerülve, hogy jól és jó helyre dobjak. A végén már nem is kellett nagyon a dobásokra figyelnem, ment magától.





Persze azért volt egy domolykó is amelyik nem volt tisztában a tilalmak.


De már csak pár nap és végre szabadul a balin, sügér stb. a tilalmak alól és újra lehet pergetni! Vagy legyezni ???  Majd kiderül!

2015. április 16., csütörtök

Idei első kajakos megmozdulás

Még domolykó tilalom előtt megejtettük Salival az idei első  kajakos pecánkat.
Sajnos a vízállás még mindig nagyon alacsony volt az ágrendszerben, ilyenkor még sok helyre nem vagy csak nehezen lehet bejutni és a halak is még valahol a téli rejtekükön bujkálnak de mi azért eveztünk egy 8 kilométeres kört különféle vízfolyásokon, hol 70-80 méter széles vízen, hol 1.5-2 méter széles kis csatornákban.












 A csatornákban több helyen is ki kellett szállnom egy-két köbméter uszadékfát kicincálni a partra, hogy tovább tudjunk haladni. Az egyik helyen a hódok munkálatai végett keresztbe volt döntve egy fa a csatornán 20- 30 centire a víz felett, itt megint kiszálltam felemeltem amennyire tudtam míg Sali átcsusszant alatta, utána alátámasztottam pár fadarabbal és imádkoztam, hogy amíg átsiklok alatta ne essen rám.





Amúgy az egész délutánt megúszta mindegyikünk fogás nélkül, kapásig jutottunk csak, de nem is kell hal ahhoz, hogy jól érezze magát az ember, jó volt újra vízen lenni, evezni, nézni ahogyan felröppennek a gémek és egyéb madarak a közeledtünkre, amiből tudhattuk, hogy embermentes helyen járunk.





Megkaptam az ez évi első ajándékomat is a Dunától, egy locsoló fejet, itthon kipróbáltam tökéletesen működik. :-)


És ezen a délutánon volt a kajakból legyezés főpróbája is, ami szerintem remekül sikerült, jól megy a dobás ülve is, sőt, mivel a kajakban ülve eléggé be vannak határolva a mozdulataim ez végett valahogyan jobban ment a dobás, három lendítésből simán kiment 18 méter körüli zsinór.


Most már csak arra várunk, hogy legyen vége a tilalmaknak, engedjenek vizet az ágrendszerbe, aztán irány kajakkal a vízre, pergetve, legyezve halakat kergetni.
A kajakozásunk után pár nappal, persze véletlenül sem előtte, engedtek + 40 centit az ágrendszerbe, most amikor már szinte mindenre tilalom van, és jön a szar idő megint, és előreláthatólag szabad időm sem lesz sok horgászatra.

2015. április 10., péntek

Az ecetes csuka

Általában ezt a tradicionális kisalföldi halételt az ecetes halat nem éppen csukából szokták elkészíteni. Egyesek szerint a csuka húsa túl száraz hozzá de én nem szeretem pontyból vagy keszegből. És amúgy is a csukán kívül más hal nem is volt itthon amiből elkészíthettük volna.

Az elkészítése pofon egyszerű. A csukát szeleteld fel, panírozd be, rántsd ki aztán tedd egy mélyebb tálba vagy edénybe rétegesen sok hagymával, egy réteg csuka, egy réteg hagyma.


Majd egy másik edényben forraljunk fel vizet egész borssal babérlevéllel majd izésítjük még cukorral és ecettel ízlés szerint, az ecettel ne spóroljunk ez fogja szálkátlanítani a halat.


Ha elkészült öntsük rá a halrétegekre úgy, hogy jól ellepje majd fedjük le és tároljuk hűtőszekrényben vagy valami hűvös helyen.



Körülbelül 4 nap múlva lehet elkezdeni a fogyasztását, addigra az ecet hatására szinte teljesen szálkamentes lesz a hal, csak egy-két nagyobb csont marad. Jó étvágyat.